Hvor langt er et 1K-løb?

En 1K-løbsdistance er almindelig for et baneløb eller et løb for børn. “K” i 1K henviser til “kilometer”, som også kan skrives som “km”. Præfikset kilo- betyder 1000, og derfor er et løb på 1 kilo-meter 1000 meter. Disse 1000 meter svarer også til 0,62 miles eller 1 094 yards.

Derfor er et 1K-løb lig med 1 kilometer eller 0,62 miles.

Et 1 km-løb betragtes som et mellemdistanceløb, fordi det er længere end en 100 meter sprint og meget kortere end et 10 km-distanceløb.

Hvis man bruger en standard udendørs bane som reference, som er 400 meter, skal man gennemføre 2,5 omgange rundt om banen for at gennemføre et 1 km-løb. Mens du bruger en standard indendørs bane på 200 meter, ville det tage dig 5 omgange at gennemføre et 1K-løb.

Lad os tage et kig på, hvad du bør vide, før du løber dit første 1K-løb.

Perspektiv: Hvor lang er en 1K virkelig?

Selv om det er svært at forestille sig, hvor langt et 1K-løb reelt er, er her et par perspektiverende eksempler for at give dig en bedre forståelse af en 1 kilometer løbedistance:

• Du skulle løbe en fodboldbane (spilleområde, som er 100 yards) 10.93 gange for at gennemføre et 1 km løb.
  • Kobe Bryant skulle løbe over en basketballbane (50 fod lang) 65,62 gange for at gennemføre et 1 km løb.
  • Superman skulle flyve til toppen af Eiffeltårnet (1063 fod højt) 1.55 gange for at gennemføre et 1 km-løb.

1 km-løb verdensrekord

De fleste 1 km-løb afholdes normalt ved indendørs banestævner. Det skyldes, at den indendørs bane typisk er 200 meter rundt, og løbet vil være en jævn 5 omgange rundt. Dette løb er meget nemmere at afholde på en indendørs bane, fordi det ville kræve 2,5 omgange rundt på en standard udendørs bane, hvilket ikke er konventionelt.

Så hvor hurtigt kan man egentlig løbe et 1 km-løb?

• Den nuværende verdensrekord for et 1 km-løb for mænd er 2:11,96 af den kenyanske løber Noah Ngeny i 1999.
  • Den nuværende verdensrekord for et 1 km-løb for kvinder er 2:28,98 af den russiske løber Svetlana Masterkova i 1996.

Mens disse verdensrekorder blev sat af bemærkelsesværdige løbere, er de ikke blevet slået i over to årtier, delvist fordi det ikke er et meget almindeligt løb. I USA består de almindelige mellemdistanceløb af 800m, 1500m, mile, 3000k og 3200m. Sjældent får løbere mulighed for at løbe 1 km, hvilket gør det vanskeligere at sætte nye verdensrekorder.

Selv om disse løb er svære at få fat i, er nogle af de mest populære 1 km-løb afholdt af IAAF Diamond League og specialløb. Derudover kan man finde 1K-løb i mange indendørs baneløbsstævner. Disse indendørs atletikløb er mere almindelige på college- og professionelt niveau.

1K Gennemsnitlig løbstid for begyndere

Hvis du ikke løber for at blive den næste Ngeny og slå verdensrekorden, hvad ville så være en gennemsnitstid at forvente af et 1K-løb? Dette vil selvfølgelig afhænge af din kondition og løbeevne, men lad os sige at du løber en 8:00 minut/mile, så kan du forvente at løbe omkring 5:00 minut i 1K løb. For at give et par flere eksempler på forventede tider er her et par skøn at gå ud fra:

• 5:00 minutter/mile svarer til en 1K-løbstid på ca. 3:06 minutter.
  • 6:00 minutter/mile svarer til en 1K-løbstid på ca. 3:45 minutter.
  • 7:00 minutter/mile svarer til en 1K-løbstid på ca. 4:21 minutter.
  • 8:00 minutter/mile svarer til en 1 km-løbstid på ca. 5:00 minutter.
  • 9:00 minutter/mile svarer til en 1 km-løbstid på ca. 5:33 minutter.

Hvis dit tempo ikke passer til nogen af disse kan du kan du tilføje eller fratrække ca. 40 sekunder/minut hurtigere eller langsommere fra disse estimater.

Hvem er et 1 km-løb for?

1. Konkurrenceløbere

1K-løb er populære for konkurrenceløbere, som er på udkig efter et anderledes mellemdistanceløb på banen. Som tidligere nævnt er de mest almindelige mellemdistanceløb 800m, 1500m og 1 miles. For løbere, der ønsker en ændring af tempoet fra de traditionelle løb, er et 1 km-løb et godt valg. Det er ikke kun et hurtigt sprintløb, men du skal også holde samme tempo som ved et 1-mile-løb. Hvis du troede, at 800 meter var et svært løb, så vent, til du giver 1 km et forsøg! Hvis du får mulighed for at løbe et 1 km-løb, skal du sørge for at sætte tempoet op i starten, ellers bliver de sidste 400 ret smertefulde!

2. Børn

I den modsatte ende af spektret har vi Kid’s 1K Fun Runs. Disse løb er udelukkende for “sjov”, som navnet antyder, og er primært rettet mod børn, der ønsker at være en del af løbets løbsånd. De fleste lokale løb, der har 5 km, 10 km og andre løb, vil også have et Kid’s Fun Run, så alle kan være med. Disse løb finder normalt sted før hovedløbene og er en god måde at lade dine børn opleve spændingen ved at løbe. For at gøre det endnu mere spændende for børnene har disse løb normalt et særligt tema afhængigt af begivenheden eller årstiden. Nogle almindelige temaer for Kid’s Fun Run er Pumpkin Run, Tooth Fairy Run og Memorial Day Run!

Top Racing Tips To Win Your Next 1K Race

Så hvad skal der til for at vinde dit 1K-løb?

Hvorvidt du er 11 år eller 37 år gammel, er der et par vigtige tips, som du bør følge, hvis du ønsker at dit hurtigste 1 km-løb nogensinde.

Tip #1: Løb de første 400 meter behageligt hurtigt. Det betyder, at du skal løbe hurtigt, men komfortabelt nok til, at du stadig kan trække vejret ved et moderat tempo. Ved at tage de første 400 meter i et behageligt tempo lægger du op til succes på de næste 600 meter. De fleste vil være gået hurtigere ud, end de kan holde, og du vil overhale dem, fordi du har sat et smart tempo.

Tip nr. 2: Følg efter en løber. Hvorfor er det vigtigt? Det er vigtigt, fordi du i et så kort løb ikke ønsker at skulle gøre alt arbejdet ved at pacing. Du kan spare på din energi ved at lade løberen foran dig gøre næsten alt arbejdet. Og sejren vil være din til sidst!

Find et 1K-løb og løb

Så nu, hvor du er begejstret og klar til dit 1K-løb, hvordan kan du så finde et?

Hvad enten du leder efter et Kids 1K Fun Run eller et konkurrencedygtigt 1K-løb på en bane, er det mest populære sted at lede efter løb Active.com. De har næsten alle de lokale løb, som du kunne ønske dig, og det er meget nemt at tilmelde sig. En anden mulighed er at spørge din lokale løbeklub eller gymnasiets løbehold, om de kender til lokale løb, der er på vej. Oftest vil disse grupper kende til store kommende lokale løb og har en god chance for at få tilbudt et 1 km-løb.
Nu da du ved alt om 1K-løb, er det tid til at tilmelde dig og løbe en ny personlig rekord!