Panthersin ja Buccaneersin välinen ottelu meni hieman sekavaksi ensimmäisen puoliajan loppupuolella sunnuntaina, kun Carolina päätti käyttää hyväkseen hämärtyvää NFL:n sääntöä, jota yksikään liigan joukkue ei ollut käyttänyt yli viiteen vuoteen.

Kahdeksan sekuntia ennen ensimmäisen puoliajan loppua Buccaneersilla oli edessään neljäs ja 35 omalta 11 jaardin linjalta, mikä oli Tampa Baylle ilmeinen punttaustilanne. Kun Bucsin punter Bradley Pinion potkaisi omalta end zone -alueeltaan, Panthers tiesi, että heillä olisi mahdollisuus yrittää harvinaista ”fair catch -vapaapotkua.”

Tämä ei ole mikään NFL:n keksimä sääntö Lontoossa pelattavia otteluita varten, vaan se on todellinen sääntö, jota mikä tahansa joukkue voi käyttää.

Periaatteessa sääntö menee näin: Jos joukkue saa puntin reilusti kiinni, se saa yrittää vapaapotkua seuraavassa pelissä. Potku ei myöskään ole tyypillinen kenttämaali. Puolustuksen on asettauduttava 10 jaardin päähän pallosta – samaan tapaan kuin aloituspotkussa – eikä se saa yrittää estää potkua. ”Vapaapotku” muistuttaa enemmänkin potkupotkua, paitsi että potkaisijan on yritettävä kenttämaalia maasta ja lisäksi on pidin (Potkaisijalla on myös mahdollisuus dropkickata pallo, mutta sitä ei juuri koskaan tapahdu)

Ei mainosta saatavilla

NFL kuvaa sääntöä näin:

”Reilun kiinnioton jälkeen vastaanottavalla joukkueella on mahdollisuus laittaa pallo peliin snapilla tai reilun kiinnioton potkulla (kenttämaaliyritys), reilun kiinnioton potkuviivojen ollessa kymmenen jaardin päässä toisistaan. Kaikkia yleisiä sääntöjä sovelletaan kuten kenttämaaliyritykseen scrimmagesta. Kello alkaa, kun pallo potkaistaan. (Teetä ei sallita.)”

Miten tämä sitten toteutui todellisessa pelissä?

Pinionin puntin jälkeen Brandon Zylstra pyysi reilua kiinniottoa 50 jaardin linjalla, kun ensimmäistä puoliaikaa oli jäljellä vain yksi sekunti, mikä tarkoitti, että Panthersilla oli aikaa suorittaa vapaapotku.

Ja koska luultavasti ihmettelet, niin tältä vapaapotku näytti:

Panthersin potkaisija Joey Slye ei pystynyt hyödyntämään vapaapotkua, sillä hän lähetti 60 jaardin yrityksensä oikealta ohi.

Vaikka vapaapotkusääntöä voi hyödyntää reilun kiinnioton vaativa joukkue missä vaiheessa peliä tahansa, se on oikeastaan järkevää vain puoliajan lopussa. Jos Panthers olisi pyytänyt tätä reilua kiinniottoa, kun puoliaikaa olisi ollut jäljellä 20 sekuntia, se olisi todennäköisesti juossut yhden tai kaksi peliä yrittäessään saada pallon lähemmäs kenttämaaliyritystä varten. Muista, että vapaapotku on vaihtoehto vasta seuraavassa pelissä reilun kiinnioton jälkeen.

Fair catch kick -sääntöä käytetään NFL:ssä hyvin harvoin. Viimeisin pelaaja, joka on yrittänyt fair catch -kenttäpotkumaalia, oli Phil Dawson, joka yritti 71 jaardia 49ersin joukkueessa vuonna 2013. Slyen field goal -yritys oli itse asiassa vasta viides fair catch -potkuyritys NFL:ssä viimeisen 20 vuoden aikana.

Viimeinen kerta, kun potkaisija todella onnistui fair catch -potkussa, on vuodelta 1976, kun Ray Wersching osui 45 jaardin päästä Chargersin joukkueelle ottelussa Billsia vastaan. Sen jälkeen potkaisijat ovat tehneet 0-9 osumaa, ja yritykset ovat vaihdelleet 58 jaardista 74 jaardiin.

Vaikka Slye ei onnistunut fair catch -potkussaan, Panthers johti silti Bucsia puoliajalla 17-7. Jos haluat seurata Lontoossa pelattavaa ottelua ajantasaisesti, klikkaa tästä ja seuraa mukana liveblogissamme.