Kevin Harvick houdt stand en hijst Atlanta-trofee voor tweede zege van het seizoen

Kevin Harvick heeft een uitzonderlijke relatie met Atlanta Motor Speedway en de 2014 NASCAR Cup Series-kampioen liet dat zondagmiddag opnieuw zien door de Folds of Honor QuikTrip 500 te winnen, zijn derde overwinning op het historische circuit.

Harvick reed 151 van de 325 ronden aan de leiding op weg naar zijn 51e overwinning uit zijn carrière en zegevierde in een moedige strijd met Joe Gibbs Racing teamgenoten Kyle Busch en Martin Truex Jr, Truex leidde 62 ronden, won de eerste twee fasen van de race en hield Harvick’s No. 4 Stewart-Haas Racing Ford eerlijk. Harvick passeerde beide JGR Toyota’s om de derde fase van de race te openen en hield ze op afstand om te winnen met een gezonde 3,527 seconden. Busch passeerde Truex voor de tweede plaats met vijf ronden te gaan.

GERELATEERD: Officiële race-uitslagen| SHOP for Harvick gear

Het was Harvick’s tweede overwinning van het seizoen (hij won ook op Darlington Raceway in NASCAR’s eerste race terug sinds de sport aan de kant werd gezet tijdens de COVID-19 pandemie) en het is de negende top-10 finish van de 44-jarige Californiër in 10 races dit jaar. Harvick breidt hiermee zijn voorsprong in de NASCAR Cup Series uit tot 48 punten op Team Penske’s Joey Logano.

Logano’s teamgenoot Ryan Blaney en JGR-coureur Denny Hamlin completeerden de top vijf in Atlanta, gevolgd door Kurt Busch, Jimmie Johnson, Chase Elliott en Team Penske-teamgenoten Brad Keselowski en Logano. Voor Kurt Busch, het maken van top 10 was een bijzonder indrukwekkende inspanning gezien het feit dat hij als laatste in het veld startte als gevolg van pre-race inspectie overtredingen.

GEDRELATEERD: Waarom Kurt Busch achteraan startte

Clint Bowyer leidde 58 ronden alleen om laat in de race te pitten en buiten een top-10 finish te vallen. Hij eindigde als 20e.

Harvick’s Ford werd beschouwd als de te kloppen auto in Atlanta, zelfs voordat de zevenvoudig kampioen Johnson zondagmiddag het commando gaf om de motoren te starten.

Harvick behaalde een emotionele eerste NASCAR Cup Series-overwinning in Atlanta in 2001, drie weken nadat hij de rijderstaken overnam van de overleden zevenvoudig kampioen Dale Earnhardt, die werd gedood in de seizoensopener van de Daytona 500. Harvick stak zondag in een omgekeerde overwinningsronde drie vingers op ter ere van Earnhardt en de beroemde No. 3 wagen van de kampioen.

GerelATEERD: Bekijk Kevin Harvick saluut Dale Earnhardt na de race

“Eerste (carrière) overwinning kwam voor mij hier in Atlanta en dit is gewoon een circuit waar ik een voorliefde voor heb genomen,” zei Harvick. “Je hebt altijd die herinneringen en nu wil je alles vieren wat Dale Earnhardt voor deze sport heeft gedaan. Om hier te komen en dat te kunnen doen met overwinningen en naar Victory Lane te gaan is behoorlijk speciaal.

“We hadden een geweldige pitstop, mochten onderaan herstarten en kregen mijn auto aan de praat en ik was in staat om baanpositie te krijgen. Toen ik eenmaal door die eerste 10 ronden heen was en mijn auto genoeg had vrijgemaakt, kon ik in een ritme komen en echt mijn slag slaan, waarna ik met ongeveer 25 ronden gewoon weg kon rijden.”

Harvick is de laatste tijd de coureur van het record geweest. Hij beantwoordde die eerste overwinning 17 jaar later (in 2018) en zit momenteel midden in een verbazingwekkende negen jaar durende run op het circuit. Hij heeft ten minste 100 ronden geleid in zeven van de laatste negen races – en meer dan 10.000 ronden vooraan sinds hij in 2014 bij Stewart-Haas Racing kwam.

Truex Jr.’s twee ritzeges waren de 2017 Cup Series-kampioen’s eerste van het seizoen. En voor een groot deel van de race was hij er klaar voor om Harvick’s langdurige dominantie op het circuit te onderbreken. Die kans kwam er nooit.

GERELATEERD: Martin Truex pakt zijn eerste ritzeges van het seizoen

Het zou de eerste zege van het seizoen zijn geweest voor Truex, die zo dichtbij is geweest op Atlanta – eindigde als tweede in 2019 en scoorde top-10 finishes in de laatste zes races.

Tyler Reddick, bestuurder van de No. 8 Richard Childress Racing Chevrolet, was de hoogst eindigende Sunoco Rookie of the Year-kandidaat – met een 16e plaats.

Voor de race sprak NASCAR President Steve Phelps het raceveld en de natie toe en beloofde dat de sport gevoelig is voor de huidige sociale onrust in het land en zich inzet om de raceverhoudingen te verbeteren.

“Ons land lijdt pijn en onze mensen zijn terecht boos en eisen gehoord te worden,” zei Phelps. “Onze sport moet beter doen. Ons land moet het beter doen.”

De NASCAR Cup Series racet als volgende in de Blue-Emu Maximum Pain Relief 500 op woensdag op Martinsville Speedway (7 p.m. ET, FS1, MRN, SiriusXM NASCAR Radio).

MORE: Steve Phelps gaat in op de noodzaak van verandering